Thursday, June 22, 2017

Andainya Takdir

Malam tadi last episod drama Andainya Takdir ek? haha..terus terang aku tak pernah pun tengok and follow drama ni tapi kat mana2 wssap group memang asyik cte pasal drama ni je. So cam biasa aku memang tak nak komen la pasal drama ni sebab aku memang tak follow.

Hari ni aku cuma nak cte pasal hubungan yang menyakitkan..yup..cam cte tu. Pada aku itu satu bentuk hubungan yang menyakitkan..menyakitkan kedua2 belah pihak sebenarnya. Realiti kehidupan sebenarnya ramai yang alami hubungan sebegitu tapi tak ramai yang cuba cari jalan keluar terutama wanita..kenapa?? sebab wanita rata2nya akan sayang dan cinta pasangan membuta tuli. Percayalah ramai wanita diluar sana yang menderita hasil perkahwinan yang tidak bahagia. Dan jangan terkejut kerana ramai juga yang dari golongan professional yang alami nasib begini tapi diamkan diri dengan alasan malu, masih sayang suami, harap suami akan berubah dan bla..bla..bla..

Percayalah kata aku..itu cuma alasan takut kehilangan. Betul..siapa yang tak takut kehilangan? terutama kalau dah bertahun2 layari alam perkahwinan. Tapi bukankah Allah dah berfirman dalam Al-Quran bahawa setiap pasangan itu Allah wujudkan sakinah? Rasa tenang dan bahagia bila melihat pasangan? Jadi apa gunanya pertahankan hubungan yang memang tiada sakinah dari awal? tiada ketenangan dari mula? Kenapa tak nak lepaskan? ego?malu?tak bersedia?? Oh nooooo..percayalah setiap apa yang kita ada cumalah pinjaman. Kalau kita berada dalam situasi tersebut bingkaslah bangun..cepat2 muhasabah diri dan didik diri untuk redha bahawa pasangan kita adalah pinjaman sementara dari Allah. Percayalah Allah tak akan uji kita diluar kemampuan kita. Kadangkala Allah hadirkan pasangan yang melukakan kita supaya kita belajar untuk kuat dan belajar untuk lebih menghargai pada masa hadapan.

Aku terjumpa 1 gambar yang pada aku sangat bermakna kata2nya..
"KADANGKALA TERUS BERPEGANG PADA SESUATU AKAN MEMBERI LEBIH KESAKITAN. BELAJARLAH UNTUK MELEPASKAN..IA AKAN BERI LEBIH KEBAHAGIAAN"


Tuesday, June 20, 2017

Syurga peminat seafood

Hari Ahad lepas aku berkesempatan untuk berbuka puasa dengan mak angkat aku kat Hokkaido Seafood Restaurant yang terletak betul2 berhadapan dengan Vistana Hotel Kuala Lumpur.

Bagi peminat-peminat seafood..kat sini lah syurga makanan korang. Ekekeke..aku memang peminat tegar makanan laut. Sangat2 suka sampai rasa ketar kepala bila teringat pasal seafood hahaha plak2 bulan2 pose ni kan..seyes kecur air liur.

Aku & mommy aku aritu order Salted egg crab, buttered prawn, broccoli with black mushroom & daging rusa black pepper.. perghhhhh seyes makan sampai tak henggat donia u olsssss..plak2 aku memang suka gile apa2 yang salted egg ni so bila makan ketam yang besar2 dan penuh isi memang rasa nikmat sangat. Korang bayangkan camne rasa isi ketam yang pejal,manis & segar disaluti telur masin..arghhhhh sampai sekarang aku tak boleh nak move on dengan rasa yang mabeles tu.

Buttered prawn dia plak..memang tak terkata sedapnya..ya Allah sarangnya (aku panggil habuk2 telur & butter tu sarang) seyes sedap & ranggup giler. Berpuluh2 restoran aku gi tapi ni antara yang terbaik la untuk masakan buttered prawn ni.

Broccoli & black mushroom plak aku rasa aku lebih suka yang kat Restoran Mohd Chan. Sedap tapi lebih sedap yang Restoran Mohd Chan masak. Daging rusa black pepper plak..haaa..ni memang sedap. Daging dia lembut je tak liat langsung. Kecur air liur aku tengah update blog ni hahahahaha. Hari tu aku minum 2 gelas fresh orange..hahaha..ye..2 gelas..tak yah nak terkejut sangat wakakaka.. sebab aku asyik meratah, perut penuh so fresh orange yang sangat sedap tu sangat2 membantu hahaha..harga pun not bad laaa..untuk makanan sepenuh meja, menu 4 jenis lauk, nasi 2 mangkuk, fresh orange 2 & 1 air kelapa harga RM195..seyes sangat berbaloi.




Sape2 nak cuba sila la buat tempahan awal terlebih dahulu sebab kat sini memang gile2 ramai orang. Kalau tak wat tempahan nampaknya memang tak ada tempat la. Nah ni alamat & no fon untuk memudahkan korang nak wat reservation.

Hokkaido Seafood Restaurant
68, Jalan Lumut, Titiwangsa Sentral,
50400 Kuala Lumpur
No. Tel : 03-40411316

Eh..eh lupa plak nak cte.. tengah2 makan tu tetibe aku nampak kawan sekolah menengah dulu..hahaha..hepi siot dapat berjumpa tapi kejap je jumpa sebab time tu dia sibuk baru nak makan aku plak tengah sibuk mengopek kelit ketam hahaha..sempat peluk2 je tak sempat nak selfie. Hajatnya lepas makan nak gi cari dia untuk selfie tapi pastu cari2 tak jumpa dah..hahaha..

Haaa..tengok kulit ketam ni..ni yang dalam pinggan aku tau..hahah..jadi korang boleh bayangkan betapa busynya aku mengopek kulit ketam ni time jumpa kawan sekolah aku tu hahaha..




Sunday, June 18, 2017

Mood Republik Raya 2017

Fuh...akhirnya berakhir sudah festival shopping terbesar kat Malaysia ni. 72 jam non stop bermula 16hb June yang lalu dan berakhir hari ni (19hb June 2017) pada pukul 10 pagi tadi. Ehhh ngantuk gila plak rasa sekarang walaupun pagi tadi kul 4 pagi dah balik hotel.

Camne suasana kat pwtc? perghhhhh..sesak gile. Pengunjung memang giler2 datang beshopping. Bayangkan manusia tak pernah surut terutama selepas waktu berbuka puasa. Tapi paling ramai orang dan paling teruk jem ialah pada hari Sabtu malam Ahad. Sesak dijalan raya dan sesak dalam pwtc. Bayangkan jalan memang berasak2. Suasana dalam tu tak yah cte la camne meriahnya.

Aku datang sebab bertugas wakakak..datang demi Min'z Sambal Hitam Pahang. Kalau tak sumpah memang tak datang. Terus terang aku memang jenis yang tak suka bersesak2 ni. Kalo nak shopping bagai aku lebih rela amik cuti pastu shopping time semua orang bekerja wakakakak..aku jenis cepat rimas dan lemas, nanti mula la mood kelaut dan tak bershopping. Tapi sejak aku melibatkan diri dalam bidang keusahawanan ni..memang event2 yang sesak camni la yang aku akan cari. Dulu sebelum aku buat sambal hitam ni memang aku tak pernah jejakkan kaki ke Mood Republik sebab dah tau orang cam semut. Tapi start last year aku mula join dan Insyallah hujung tahun ni kalo ada rezeki aku akan join lagi untuk Mood Republik year End Sale Festival cam last year.

ada yang tanya aku banyak ke shopping? muahahah aku tak shopping pun sebab bz dengan sambal aku. Tapi dapat gak la aku tangkap shawl Aliff Syukri ahahah..shawl je..baju tak beli pun. Eh tapi sape2 yang nak gi Mood Republik Raya lagi tahun depan aku suggestkan korang datang awal pagi..time tu x sesak sgt. Jangan sesekali datang time pas berbuka nnt korang sure stuck dalam lautan manusia. Lagi satu datang la hari last cam malam tadi..sebab tak sesesak hari lain..pendek kata datang hari bekerja






Tuesday, June 6, 2017

AL-AMIN TERAPI SARAF

Lately memang suka nak cte pasal pusat rawatan je la ye..ekekeke..sebab memang aku tengah mood sakitkan. Sejak sakit memang mencuba macam2 jenis rawatan.

Kali ni aku nak cte pasal pusat terapi saraf yang terletak kat Seksyen 18 Shah Alam. Actually aku dah ulang 3 kali kat tempat ni sebab aku dapat rasa perubahan selepas buat rawatan. Aku kan ada sakit sciatica ni so rawatan yang dia buat memang sesuai dengan aku.

Kali pertama aku gi dia buat urutan untuk sciatica, lepas dah berurut hampir sejam setengah buat bekam plak..dannnnnn..jangan terkejut..harga dia cuma RM150..rawatan selama 2 jam masa tu. Ya Allah aku memang terkejut harga dia murah.

Kali kedua plak aku masih buat rawatan urutan untuk sciatica. Kali ni tak buat bekam cuma dia betulkan saraf yang tak betul tu je. Lepas rawatan memang rasa banyak perubahan. Kalau sebelum ni sakit yang keterlaluan ketika berjalan dan duduk, kali ni Alhamdulillah dah boleh duduk lama.

Kali ketiga plak selain buat urutan dia sertakan sekali dengan akupuntur.. cuma RM100 dikenakan untuk rawatan hampir 2 jam. Pas rawatan ketiga ni Alhamdulillah memang rasa sangat banyak perubahan. Kaki tak lagi rasa sengal yang menyucuk, kekadang memang kebas tapi tak seteruk aritu. Aku dah boleh memandu selamba dari Klang ke Pandan Indah, dah boleh duduk berjam2 lamanya. Cuma masih tak boleh angkat berat.

Kalau korang nak try wat rawatan kat sini try la contact owner dia kat talian 019-7524243 (Puan Amalina)



Wednesday, May 31, 2017

Bila kawan post bukan-bukan

Muahahahaha..bulan pose ni mesti ramai yang post bukan-bukan kat group wssap kan? Memang mencabar iman betul la kan? hahahah tapi i olss suka je sebab cam lawak je. Maklum laa..dah tua2 ni nafsu makan tak de la cam dulu so tak de la mencabar sangat.

Harini dah 5 Ramadhan..kejap je masa berlalu. Dan selama 5 hari ni la macam2 video la..gambar la..yang diorang ni post kat wassap group bg org terliur hahaha. tapi dalam banyak2 post yang aku dapat la..paling terliur tengok iklan ayam goreng Mcd tu..perghhh memang ngancam siot maklum la aku memang penggemar ayam goreng spicy tu yang wat terliur sangat tu..memang boleh bikin gaduh la video tu. nah aku bagi korang tengok sekali wakakaka..


Muahaha..mohon korang jangan wat cam gambar kat bawah ni plak..




Thursday, May 25, 2017

Bersediakah kita hidup tanpa yang tersayang?

Huh..cam berat plak topik arini. Tapi ni la topik yang aku bincangkan dengan member2 blogger kat wassap group hari ni.

Semuanya bermula dari aku dapat wssap dari member..pastu aku post kat group then terus terjadi perbincangan.


Kebetulan pula sorang member dalam group baru kehilangan suami tercinta tahun lepas akibat denggi. Allahu akbar..sungguh aku tak sanggup nak fikirkan macam mana nak hidup tanpa suami aku. Beratnya dugaan yang kawan-kawan aku hadapi. Tapi nak tak nak sebenarnya kita kena bersedia untuk hadapi semua ni sebab mati itu pasti. Sama ada kita atau pun pasangan kita yang pergi dulu..huhu..tapi seyes aku tak sanggup nak bayangkan.

Aku memang jenis tak pandai nak tunjukkan sayang aku pada suami plak2 suami aku jenis kasar dan aku terdidik untuk jadi kasar jugak hahaha..kebanyakan masa memang kitaorang tak adalah nak tunjukkan sangat perasaan atau nak beromantik2 sangat tapi seyes aku cakap aku belum bersedia nak terima kehilangan dia..biarlah dia tak sebaik orang lain atau selalu menyakitkan hati pun..hahahahaha..(biasalah pasangan suami isteri memang camni..yang loving2 sangat tu biasanya masa bercinta je wakakakakak).

Aku dah biasa hidup suami yang selalu kemaskan rumah, yang ringan tulang nak tolong basuhkan pinggan mangkuk dalam sinki, yang nak tolong basuh dan lipat baju aku. Walau camne garang atau menyampahnya aku dengar dia membebel tapi sungguh aku takut kehilangan dia. Dannnn..aku harap dia pun macam aku..hahahaha..aku harap kalo aku mati dia tak la hepi nak kawen lain..hahahah..

Pusat Rawatan Hu Hijrah

Eh lama gile aku tak update blog. Bukan malas tapi paham2 je la sejak jatuh sakit ni mood memang ke laut sangat2. Hari2 pikir camne nak baik je la. Siapa pernah kena slipped disc, siapa yang pernah menderita sciatica memang tau sangat la camne perasaannya. Cam aku..memang sciatica tahap kronik dah rasanya..bayangkan tiap hari berperang nak duduk, duduk adalah perkara yang paling menyakitkan. Rasa sangat saraf tersepit ni sakit yang amat sangat. Bukan takat kebas, menyucuk , malah sakitnya Allah je la yang tau.

2-3 hari lepas kawan aku bagi tau kat Seremban ada pusat rawatan untuk slipped disc ni. Aku memang tak berlengah terus call and set appointment. Hari ni amik kesempatan gi kejap ke sana. Nama pusat rawatan tu ialah PUSAT RAWATAN HU HIRAH. Terletak di alamat No.Rumah 116-167, Jalan Senangin 7, 70450, Seremban. Camne nak gi? senang sangat weiiii..Lepas kuar tol Senawang terus belok kanan kat trafik light tu. Nanti nampak ada Tesco Senawang jalan depan sikit belok ke kanan..haaa..pastu pandai2 la nak waze ekekek. Untuk segala pertanyaan boleh la hubungi dulu Ustaz Razi 012-6878771 atau En Azizi 012-3204742.

Apa rawatan yang diaorang tawarkan? Ok ni aku listkan siap2 supaya mudah korang nak tengok.


  • Jantung tersumbat
  • Jantung berlubang
  • Jantung bocor
  • Jantung bengkak
  • Buah pinggang
  • Kencing manis
  • Cyst
  • Fibroid
  • Ketumbuhan
  • Pendarahan dalam kepala
  • Demam
  • Gout
  • Rabun
  • Period tak lancar
  • Zuriat
  • Terseliuh
  • Retak tulang
  • Resdung
  • Asma
  • Lutut
  • Leukimia
  • Saraf
  • Paru-paru berair
  • Gastrik
  • Gangguan dan kaunseling
  • Lain-lain rawatan 
Yang kat atas ni perkhidmatan rawatan diaorang cuma caj RM50 sahaja

  • Slipped Disc
  • Kanser
  • Strok
Ok yang ni perkhidmatan rawatan RM100 sahaja.

Tapi nak bagitau awal-awal ni. Kalau korang nak dapatkan rawatan kat sini korang mesti datang awal dan mestilah bersifat sabar sebab memang ramai gile orang kat sini. Dan haaaa..lagi satu sepanjang bulan Ramadhan ni diaorang tak buka. Insyallah lepas Raya baru buka balik.

Pengalaman aku? Alhamdulillah semua berjalan lancar walaupun tadi aku sampai dalam pukul 11 lebih tapi berkat sabar menunggu pukul 2 lebih dah settle. Cara rawatan plak tadi kejap je..dia betulkan tulang je..dan memang tak sakit pun. Tapi masa dia betulkan tulang tu memang terasa la cam tulang ni cam kemas je hahah tu la perasaan aku dannnn Alhamdulillah memang sakit pinggang tu ilang immediately. Cuma untuk bahagian saraf tu masih sakit, biasa la mana ada sekali ubat terus baik..bukan ustaz tu buat magic pun ekekekek. Ustaz tu pesan suh tengok dulu dalam 2-3 hari ni camne. Tapi kalo nak ulang datang kena datang pas Raya la.




 Ekeke..tadi memang kira rezeki lah..aku orang terakhir yang boleh daftar. Memang pendaftaran ditutup kul 11 pagi.
Ni jadual dia..u all leh la refer sini

Featured Post

Andainya Takdir

Malam tadi last episod drama Andainya Takdir ek? haha..terus terang aku tak pernah pun tengok and follow drama ni tapi kat mana2 wssap group...